Parafia Stawiski

Avatar główny

Warsztaty serowarskie w GOKiS

Co jest potrzebne do produkcji sera? Czy to trudny proces? 16 listopada br. w Gminnym Ośrodku Kultury i Sportu w Stawiskach odbyły się warsztaty pn. Przetwarzanie mleka udojowego – warsztaty serowarskie. Uczestnicy poznali tajniki samodzielnego wykonywania różnych rodzajów serów w warunkach domowych.

- Jesteśmy na kolejnych warsztatach serowarskich w ramach cyklu zorganizowanego przez Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Łącznie odbędą się sześć szkoleń w sześciu różnych miastach regionu. Dzisiaj jesteśmy w Stawiskach i chętnych za zapoznanie się z tajnikami serowarstwa nie zabrakło – powiedział Członek Zarządu Województwa Podlaskiego Stefan Krajewski, obecny na spotkaniu.

Warsztaty objęły również część praktyczną

Zajęcia poprowadził p. Mariusz Żeliszczak, członek Stowarzyszenia Macierzanka z Wiżajn. Na wstępie omówił aspekty pozyskiwania mleka oraz możliwości jego przetwarzania w warunkach domowych. Następnie uczestnicy wzięli udział w części praktycznej. Własnoręcznie zabrali się do produkcji serów: goudy francuskiej, ricotty oraz mozzarelli.

Szkolenie przewidywało udział osób zamieszkujących szczególnie tereny wiejskie

Przedsięwzięcie zorganizowane w GOKiS w Stawiskach było skierowane do przedstawicieli organizacji pozarządowych, kół gospodyń wiejskich oraz mieszkańców obszarów wiejskich z terenu gminy Stawiski zainteresowanych inicjatywą.

Warsztaty serowarskie zrealizowano jako działanie własne Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Podlaskiego w ramach Dwuletniego Planu Operacyjnego KSOW na lata 2016-2017 (Etap II - 2017).

 

>>> Fotogaleria <<<

2017-11-17 14:55 Opublikował: Jarosław Laskowski
Autor treści: Bagiński Łukasz

Copyright © 2009 Urząd Miejski w Stawiskach
Wykonanie Speed